De havde tjekket vejrudsigten hver dag hele ugen op til. Den varierede meget fra dag til dag, men sagde lørdag morgen, dagen for turen, at det ville blive skyet, regne 0,2 mm og blæse 8 m/s. Det ville være 7 grader, men føles som 0.
De to piger godkendte denne prognose, velvidende at den ikke nødvendigvis var til at regne med.
Bussen til Hvalvík gik 9.20 nede fra havnen. De kom lidt sent af sted og skyndte sig meget - for nåede de den ikke, måtte de vente over to timer på den næste. Der var heldigvis ingen grund til panik, og da de forlod Tórshavn i bussen, var solen lige stået op, og de begejstredes ved tanken om, hvor flot dagen så ud til at blive.
"Måske kommer det slet ikke til at regne" sagde den ene pige, men knap havde hun sagt det, før skyerne begyndte at trække sammen og kort efter faldt regnen.
De to piger blev en smule betænkelige, men forholdt sig afventende. Som regnen slog mod bussens rude, så de Hvalvík nærme sig.
"Nu har regnen lige 500 meter til at stoppe", sagde den anden pige optimistisk, og da de stod af, var det til begges overraskelse, faktisk næsten det, der var tilfældet.
Solen var ikke fremme længere, men det var tørvejr igen.
I følge pigernes vejledning, begyndte vandreturen ved elven "Myllá", som løber nord for missionshuset i Hvalvík. Herfra skulle de gå langs åen ind gennem lågen og op ad den gamle fæsti.
De kiggede efter elv, å, låge, fæsti og missionshus, og her var de første udfordringer. Der viste sig at være mange vandløb, der i større eller mindre grad, i pigernes øjne, kunne kaldes både elv og å. Til gengæld fandt de intet hus, der indikerede mission, der var masser af låger, men de anede ikke hvad en fæsti var, og så generelt ikke noget tegn på nogen som helst sti op ad fjeldet.
En lille pige med en barnevogn, udpegede missionshuset for dem, og herefter besluttede de, at en af de mange vandløb, var den omtalte elv, og det, ved siden af, kunne så være å. Fæstien, besluttede de, var et andet ord for en vej, man selv bestemmer, der hvor der ikke findes en sti, og de fandt også en låge at gå ind af.
Det blev hurtigt stejlt op ad fjeldet, men det skulle det også, i følge vejledningen. De måtte tage et par chokoladepauser undervejs, og hver gang de krydsede et vandløb, hvilket var meget ofte, diskuterede de, om det mon var elven eller åen?
Og så begyndte de at spejde efter den første varde. En varde, havde de erfaret fra deres sidste gåtur, er en bunke sten sat op som en lille pyramide, og der blev stor glæde, da den ene af pigerne pludselig skimtede en lille trekant langt væk.
"Var der virkelig en varde?" spurgte den ene pige.
"Ja, det var-der!", svarede den anden.
"Det var-der dejligt", sagde den ene pige, og sådan fortsatte de opad den sidste stejle stigning, indtil de endelig nåede varden.
Herfra skulle stien følge højspændingslinjen helt til Vestmanna. Stien fandt de ikke, men højspændingen og varderne ledte dem videre.
Vejret var smukt og humøret var højt. Undervejs kunne de i deres vejledning læse historier og sagn om små piger, der var blevet væk i fjeldene, men fundet igen, hvordan Hvalvíks første gravko, hvalvíkskoen, var blevet lånt til Vestmanna og fragtet ad den sti, de gik på. De havde efterhånden udviklet en lille skepsis til deres vejledning, men historierne var gode.
To gange så de en snehare pile hen over fjeldet, og får stødte de også på.
Blæsten tog til, så frokostpausen blev en kort fornøjelse, og netop, som de havde besluttet at tage den længste ad to mulige veje til Vestmanna, begyndte det at sne. Pigerne var modige, men ikke dumdristige, og da deres fødder var temmelig våde, og da de ikke havde noget regntøj, ændrede de mening, og valgte den korteste vej.
Kort efter stoppede det med at sne og solen kiggede frem. De to piger holdt dog fast i deres beslutning, men nød at se, hvordan solen fik det bedste frem i fjeldene omkring dem.
De begyndte at kunne se Vestmanna længere fremme, og skulle nu overveje endnu en beslutning. Man kunne tage en bus tilbage til Tórshavn 14.25 eller 18.50. Der var en lille time, til den var 14.25, og de havde ikke lyst til at forlade Vestmanna så hurtigt. Fire en halv time, er dog også en del, når vejret kan byde på nærmest hvad som helst, og når den eneste cafe i byen først åbner kl. 17.00
Det endte med, at pigerne besluttede sig for at blive, og få en oplevelse ud af de fire en halv time. Vestmanna var en meget, meget smuk bygd og da de nåede helt frem, var der fortsat sol.
Der var så smukt og idyllisk, at de faktisk vedtog, at solen nok altid skinnede i Vestmanna. Det erfarede de dog hurtigt, at den ikke gjorde. Men det gjorde ikke så meget. De fik set det meste af bygden, var inde i hver eneste åbne butik, de fandt, og spillede et enkelt spil yatzy til lunken kaffe, lakrids og kiks på et offentligt toilet.
Den ene pige blev en smule betænkelig ved tanken om, at der måske ville komme nogen, mens de sad der med alle deres ting og deres yatzy. Den anden pige kunne ikke lade være med at håbe lidt på, at nogen kom. Det gjorde der dog ikke.
Da klokken blev 17, gik de ind på den tomme cafe/pub og bestilte to øl og to pitabrød. Over en halv time efter, kom den lille tjener og sagde på færøsk, noget i retningen af: "Hun får desværre ikke pitabrødene til at fungere, så er der noget andet I kunne tænke jer?" De to piger undrede sig over, hvad det betød, at pitabrødene ikke kunne fungere, bestilte noget nyt mad, som de fik billigere, og spillede kort i så lang tid før maden kom, at de næsten var i tvivl om, om de kunne nå at spise det før de skulle med bussen. Alternativt skulle de blive til næste morgen, og selvom cafeen de sad på, havde åbent til kl. 04.00, og de egentlig var nysgerrige efter at se, hvem og hvor mange der kom der, på sådan en lørdag aften i Vestmanna, var det nu rart nok at komme ind i bussen mod Tórshavn.
De var trætte, havde ondt i fødder, ben, ryg og krop, men havde røde kinder og vidste, at de ville sove ekstragodt den nat.
Og her slutter beretningen. De to piger havde en dejlig dag, men overvejer kraftigt at lave en ny vejledning til vandreturen.